Search

Shaping the New Way of Collaborating at CAK in the Hague

Last summer, we won the design and build tender for the CAK in The Hague. Together with De Unie Architecten, we gave new meaning to the ground floor and nine floors of the building. Recently, we delivered the new working environment.


Work is becoming increasingly independent of location. The CAK asked us to design and realise an office layout that would optimally support flexible working. With sufficient space for employees to concentrate, but also to meet others and to work together in a pleasant manner. In this project, we joined forces with De Unie Architecten. By integrating design and realisation into one team, all aspects of the implementation were already in the picture during the design process. This is important, because we were working with a fixed budget and a tight timeframe.



Our experience is that cooperation with the end users is indispensable for the best result. Therefore, during the design phase we organised interactive consultation moments in which we challenged the CAK employees to share their questions, ideas and dilemmas with us. Our designers also shared their 3D visualisations. After all, images are powerful tools for understanding each other, associating and coming up with ideas together. It immediately became clear which questions our design raised and how layout, colours and materials influence the employees' sense of well-being. We incorporated these insights into the design.



An open attitude was also important for creating understanding and support during the realisation. We are building some parts of the CAK office in a modular way. We are also working on reusing the existing materials: for example, we have taken the existing carpet tiles back to the factory so that these raw materials can be reused. In addition, we are reinstalling the existing system walls and working with sustainable paint. This means that we don't have to drill much and therefore cause as little inconvenience as possible. An additional advantage is that there is far less need for demolition in the event of changing space requirements or future renovations, and parts can be reused. In the long term, this reduces inconvenience and waste. Good for people and good for the planet.